Orientarse al Bosc

molsa arbres

És possible que ens perdem en una exursió per el bosc. O simplement tenir curiositat per saber on és el sud. En qualsevol cas, hi ha moltes maneres per orientar-nos, disponible per a tots. Sense GPS o utilitzar un mòbil (com a molt un rellotge), aquí et deixem alguns consells per aprendre maneres que la naturalesa et guiï.

Amb l’Estrella Polar a l’hemisferi nord

Com la terra gira sobre el seu eix nord – sud, a les persones que estan a l’hemisferi nord sembla que totes les estrelles resulten a l’est i a l’oest (incloent-hi el sol). En el cas de l’estrella Polar, que és exactament en la línia de l’eix de rotació de la terra, sembla que fa girar sobre si mateix, pel que sembla immòbil en el cel. Ha de saber com reconèixer-lo (que és molt lluminós i no parpelleja), just sota seu está el nord.

A través de l’observació de la molsa en els arbres

Com en l’hemisferi nord, el camí aparent del sol s’inclina cap al sud, es produeix una zona de la sombra al vessant nord dels arbres i així ens señala nord. Això també ocorre en cases i al vessant nord de les muntanyes, canviant la vegetació i la neurestant més temps. Aquestes són les claus que ens pot ajudar. Les molses es troben principalment en la zona amb vista sobre al sud ja que produeix més ombra i la humitat prové principalment del Sud (hemisferi sud). Si estan en climes humits podem trobar molsa al llarg de l’arbre però té major concentració d’una banda.

Amb els socs dels arbres tallats

Si hem tallat arbres, per observar que els anells no són simètrics, ja que créixen més en el costat sud. A més, veurem que les distàncies entre els anells de tall són més alts en el costat sud de l’arbre (hemisferi nord), mentre que en l’hemisferi sud es produeix al contrari: creixen principalment cap al nord ja que el sol està més desigual cap al nord.

A través de la determinació del meridià amb l’ús d’un rellotge

Pel meridià (línia nord-sud) posarem horitzontalment un rellotge analògic i en la direcció on el sol és en aquell moment l’agulla de les hores: el sud (si ens trobem en la zona temperada de l’hemisferi nord) es ser la bisectriu de l’angle que forma l’agulla de les hores amb les 12. Cal dir aquí, encara que pot ser obvi, si també tenim un rellotge digital podem orientar-nos amb ell. Simplement treure el temps solar, que és a terra o en un paper i s’aplicarà el mètode citat.
Si voleu llegir més articles similars a com orientar-se en la natura, us recomanem que entreu a la nostra categoria de supervivència.

Alguns Consells

Encara que aquestes formes d’orientació són molt fiables, si voleu una localització exacta és útil l’ús de mètodes professionals (de la brúixola i mecanismes digitals) per ser totalment exacta.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *